Buksmärtor, ärrvävnad och kejsarsnitt
 

Kronisk buksmärta kan vara väldigt svårt att leva med på daglig basis. Det är inte normalt att ha så ont att du behöver ta en värktablett.

Ofta kommer buksmärtorna från bäckenbottenområdet, i eller kring reproduktiva organ och områden i närheten som urinblåsa, tarmar, muskler, ligament och ben. 

Mercierterapi är en djupgående massageteknik som hjälper kroppen att på ett naturligt sätt återställa hälsa och välmående kring bäckenområdet. 
Genom att öka livmoderns och äggstockarnas rörlighet optimerar man deras funktion, position och blodflöde. 

Det är en mild och helt ofarlig teknik som skapats för att vi ska kunna återfå kontakten med våra kvinnliga kroppsdelar kring bäckenet och balansera dess funktioner. 

Mercierterapi för buksmärtor görs i en behandlingsserie om 1 gång per vecka i 6 veckor, ca 60min per gång. Massagen görs utvärtes, och vid behov rekommenderar vi dig att söka vidare hjälp för medicinsk undersökning.
 

Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde kvinna har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha väldigt ont i samband med mens. Det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Ofta kommer de första symtomen i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens. Det är olika från person till person vilka symtom man har om man har endometrios. En del känner inte av sin endometrios alls, eller ganska lite. Andra kan ha symtom som inte är uppräknade här.
 


"Endometriosis causes various adhesions through its inflammatory process. The pelvic anatomy is altered by the disease"
- Dr Kanayama

 

Kejsarsnitt

Ett kejsarsnitt görs med ett horisontellt snitt i den nedre delen av livmodern vilket kan orsaka mycket ärrvävnad och att livmodern fäster ihop med andra organ som tex urinblåsan. Den här typen av ärrvävnad kan orsaka begränsad rörlighet och minskat blodflöde i hela bäckenet. Ärrvävnaden kan även orsaka framtida fertilitetsutmaningar.

Vårt program för läkning efter kejsarsnitt kan hjälpa dig med rehabiliteringen. Bäst är att börja sex veckor efter din operation. Du måste ha din läkares godkännande och inte ha ett öppet sår, infektion eller stark smärta vid operationsärret.
 


"Cirka 17% av förlossningarna i Sverige sker idag med kejsarsnitt"
 

Ärrvävnad

Efter skada eller operation bildas ärrvävnad som en del av kroppens läkningsprocess. Ärrvävnad kan störa kroppens funktion, orsaka invärtes smärta eller muskelsmärta och obalans, därför är det bra att behandla det. Ärrvävnad kan även påverka underliggande strukturer och organ och påverka deras funktioner, och det kan också påverka flödet av vätskor genom kroppen;  lymfa och blod etc. Cirka 93% av alla bukoperationer eller skador orsakar invändiga sammanväxningar.

Att behandla ärrvävnad minskar smärta, ökar rörligheten, minskar sammanväxningar och förbättrar nervfunktionen för att skapa en bättre inre funktion. Den bästa tiden att börja behandla ärrvävnad är inom 24 månader efter skadan eller operationen, men det är aldrig för sent att hjälpa kroppen att återhämta sig.

Ditt ärr måste vara torrt och läkt för att vi ska kunna arbeta med det. Vi kan inte arbeta med ärrvävnad om du har någon typ av kirurgiskt nät i kroppen.
 

Andra orsaker till buksmärtor

  • Mensvärk
  • Urinvägs- eller svampinfektion
  • Hysterektomi
  • Abort
  • Vaginal förlossning
  • Opererats för cystor
  • Sexuellt övergrepptrauma
  • Titthålsoperation (Lapraskopi)


Vi samarbetar med svenska gynekologer, barnmorskor, endokrinologer, psykologer och allmänläkare. Vid behov kan vi referera till dem för att göra undersökningar och vanliga labb-tester. Vi har även nära kontakt med kbt-terapeuter, mediyoga instruktörer och doulor. Vårt nätverk av internationella naturläkare, läkare och sjukgymnaster är också en viktig resurs.